K&H: 1500 milliárd forint felett az alapkezelői vagyon

tizenhárom hónap alatt több mint 50 százalékos a gyarapodás

Átlépte az 1500 milliárd forintot a K&H befektetési alapokban kezelt vagyon. Ez tizenhét hónap alatt 50 százalékos pluszt jelent, ami kiugróan jó eredmény – közölte a pénzintézet. A magas hozamok mellett a friss pénzek is növelték az ügyfelek által a K&H-ra bízott befektetések értékét. A lassuló infláció és az alacsonyabb hozamkörnyezet ellenére a befektetési kedv továbbra is megmaradt, hiszen a legfontosabb a megtakarítók számára a reálhozam, amelyet egyre szélesebb alapkezelői palettán keresztül érhetnek el.

Mérföldkőhöz érkezett a K&H: a hazai és nemzetközi alapokban kezelt vagyon május végén meghaladta az 1500 milliárd, azaz 1,5 billió forintot. Ezzel a pénzintézet a magyar piac harmadik legjelentősebb szereplője a kezelt vagyont tekintve. 2022. december végén még 945 milliárd forintra rúgott a K&H Alapkezelő által kezelt vagyon, idén május végén 1510 milliárdra, ami tizenhét hónap leforgása alatt több mint 50 százalékos növekedésnek felel meg.

friss pénzek, magas infláció, magas hozamok

“A kiemelkedő bővülés részben köszönhető annak, hogy az elmúlt időszakot magas hozamkörnyezet jellemezte a kiugróan magas magyarországi infláció miatt. Ugyanakkor ez viszonylag bizonytalan, recessziós gazdasági környezettel párosult. Összességében azt láttuk, hogy akinek volt lehetősége megtakarítani, az megtette, különböző befektetési alapok segítségével. Tehát a hozamokból adódó növekedés mellett hozzájárultak a bővüléshez a frissen beáramló pénzek is” – értékelte az 1500 milliárdos határt megdöntő eredményt és az elmúlt időszakot Oraveczné Németh Ildikó, a K&H Alapkezelő vezetője. Hozzátette: “Az infláció visszahúzódásával és a kamatok csökkenésével párhuzamosan a hozamok is alacsonyabb szintre költöztek. Ugyanakkor fontos látni, hogy minden időszakban a reálhozam az elsődleges, vagyis az, hogy a befektetéseikkel az érintettek az inflációt meghaladó hozamot érhessenek el a különböző alapokkal.”

van élet a kiugró inflációs korszak után

A következő időszakban várható trendekről a szakember azt is elmondta, hogy a digitális forradalom több oldalról is érinti a befektetéseket. Egyfelől a digitális megoldások kényelmesebbé teszik azt, hogy a megtakarítók elhelyezhessék a pénzüket valamelyik alapban. Másik oldalról a digitalizációban élen járó cégekbe történő befektetés is gyarapítja az alapok, ezáltal a befektetők vagyonát. Emellett különösen fontos kiemelni azt, hogy egyre nagyobb az igény a felelős alapokra, amelyek a fenntarthatóságot helyezik a középpontba.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu