a jövő agrárszakembereinek válasza az élelmiszerellátás és klímaváltozás kihívásaira
hatodik alkalommal adták át a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjat
Kettős szorítás alatt van a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, hiszen úgy kell biztosítani a növekvő emberiség mennyiségi és minőségi élelmiszerellátását, hogy eközben igazodni kell a klímaváltozás hatásaihoz. Mindehhez az EU részéről komoly, 2030-ig elérendő célkitűzések társulnak. 50 százalékkal mérsékelni kell a veszélyes és vegyi növényvédőszerek használatát, legalább a felére kell csökkenteni a tápanyagvesztést, mindezt anélkül, hogy a talaj termékenysége romlana, és a mezőgazdasági földterületek legalább 25 százalékán biogazdálkodást kell folytatni. Ezek a szigorú elvárások komoly technikai és technológiai fejlesztéseket igényelnek, hogy a termelés mennyisége továbbra is tartható legyen. A hatodik alkalommal meghirdetett K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat keretében ezért a fiatal agrárszakemberek arra keresték a választ, hogy hogyan lehet ezeket az ellentmondásokat feloldani.
Az agrárképzést nyújtó egyetemek és főiskolák alap-, mester- és PhD képzésben résztvevő hallgatói számára a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat témája idén a körforgásos gazdaság, illetve a klímaváltozás hatásainak enyhítése vagy akár megállítása volt. 18 felsőoktatási intézmény 49 karáról jelentkezhettek a hallgatók, és a 37 beérkezett pályamunkát két fordulóban értékelte az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri. „A pályázatunk célja, hogy szakmai és anyagi támogatással segítsük azoknak a fiatal hazai agrárszakembereknek a tanulmányát és kutatómunkáját, akik az agrárágazat fenntartható, hosszú távú fejlődését tartják szem előtt. A mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt álló kihívások megoldásának két fontos pillére van. Egyrészt kutatni a változásokat elviselni képes, illetve az új körülmények között is az emberiség ellátását biztosító genetikákat, technológiákat. Másrészt azt elősegíteni, hogy ezek a kutatási eredmények, eljárások mihamarabb a termelésbe kerüljenek. Programunkkal mindkettőt, a működőképes és innovatív megoldások kutatását és megvalósítását is ösztönözzük” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat online díjátadóján.
az idei díjazottak
PhD kategória
- helyezett – Stammné Felde Orsolya
Állatorvostudományi Egyetem
Mycoplasma hyopneumoniae izolátumok genetikai változatossága és antibiotikum érzékenysége - helyezett – Farkas Csilla
Szent István Egyetem– Élelmiszertudományi Kar
Búzakorpa és papírhulladékok bioetanol célú hasznosításának modellezése - helyezett – Tóth Adrienn
Szent István Egyetem– Élelmiszertudományi Kar
Tojáslevek eltarthatóságának növelése kombinált kíméletes tartósítási eljárások alkalmazásával
mesterképzés kategória
- 1. helyezett – Szmetana Kornél
Állatorvostudományi Egyetem
Akvapónia, mint az agrárium jövője - helyezett – Hegedűs Ivett Margit
Soproni Egyetem – Erdőmérnöki Kar
A szürke tölgy a klímaváltozás tükrében - helyezett – Batha Bálint
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem– Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Eukaliptol: Új, biomassza eredetű oldószer palládium katalizált karbonilatív keresztkapcsolási reakciókhoz
alapképzés kategória
Kecsmár Gergő
Miskolci Egyetem – Műszaki Anyagtudományi Kar
Milyen megoldási javaslatokat lát a klímaváltozás enyhítésére vagy akár megállítására?
Huber Anita
Budapesti Corvinus Egyetem – Gazdálkodástudományi Kar
Vidékfejlesztéssel az éghajlatváltozás ellen
a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatról
Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény 303 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 45-en kaptak összesen 6,8 millió forint támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.
Kapcsolattartó
KH Kommunikáció
- sajto@kh.hu