jellegzetes hütte ételek és italok a sípályákon

köss síbiztosítást online & élvezd a hütték melegét!
2024. december 08.
A hütte szó szerinti jelentése viskó vagy menedékház: egy olyan, hangulatos házikóról van szó, mellyel elsősorban az alpesi országokban, így Ausztriában, Svájcban, Németországban, Olaszországban vagy Franciaországban találkozhatunk. Ezek a hegyekben túrázók, síelők kedvelt pihenőhelyei, ahova bárki bemenekülhet a hideg, csapadékos időjárás elől és a helyi specialitások elfogyasztása mellett csodálhatja a környező tájat. De miket is kóstolhatunk meg az egyes országokban?

Hütte ételek

a hütte egyedi hangulata

Aki részt vett már egy hegyi túrán, vagy rendszeresen jár síelni, biztosan jól ismeri a hütték utánozhatatlan hangulatát. Ezeket az építményeket – melyek ma elsősorban étteremként, olykor pedig szálláshelyként is üzemelnek – sokszor a semmi közepén, majdnem kizárólag gyalogosan megközelíthető helyeken találhatjuk meg, szinte a természet szerves részeként.

A hütték rendszerint egyszerű kialakítású, fából és egyéb természetes anyagokból készült házikók, melyekre rusztikus, barátságos, meleg hangulat jellemző. A berendezés természetesen változatos, de a legtöbb esetben a fából és kőből készült enteriőr a jellemző: itt egy olyan bensőséges atmoszféra uralkodik, ahol mindenki könnyen elengedi magát, így tökéletes helyszíne ez a különböző nemzetiségű turisták ismerkedésének, a laza és felszabadult beszélgetéseknek.

klasszikus hütte ételek és italok

A hüttébe persze elsősorban melegedni, de főként ebédelni vagy vacsorázni térünk be egy hosszú kirándulás után: egy külföldi utazás során természetesen főként a helyi ételekkel és italokkal szeretnénk megismerkedni, érdemes tehát tudni, hogy melyik országban miből válogathatunk.

Ausztria

Talán a legismertebb fogás, amit az osztrák hüttékben kóstolhatunk a Germknödel, vagy gőzgombóc. Ez egy édes, fűszeres szilvalekvárral töltött nagy, félgömb vagy zsemle alakú, élesztős tésztából készült gombóc, melyet olvasztott vajjal vagy vaníliaszósszal és cukrozott mákkal kínálnak.  Bár édességről van szó, ez az étel főfogásként is megállja a helyét, hiszen rendkívül laktató.

A levesek kedvelői kipróbálhatják a gulyáslevest (Goulaschsuppe), melynek készítése során az eredeti magyar recepttől eltérnek: ez inkább egy pörkölt, mely sűrű lével, kevesebb paprikával készül kiváló minőségű marhahúsból. Ha egy kicsit különlegesebb specialitásra vágyunk, kipróbálhatjuk a palacsintatésztás húslevest (Frittatensuppe), ami – nevének megfelelően – egy olyan húsleves, melybe a cérnametélt helyett vékony csíkokra vágott palacsintatésztát tesznek.

Az osztrák császármorzsa (Kaiserschmarrn) – Ferenc József egyik kedvence – is némiképp eltér az itthon megszokott változattól: ebben nem találunk búzadarát, hiszen az étel lisztből készült, serpenyőben sült puha párnácskákból áll, melyeket rendszerint egy kis porcukorral szórnak meg.

Ausztriában természetesen kérhetünk bécsi szeletet (Wiener Schnitzel), virslit vagy sajtos nokedlit, melyet leöblíthetünk egy helyi sörrel vagy a frissítő, szénsavas, almából készült üdítővel, az Almdudlerrel is.

Svájc

Ha svájci ételekről van szó, akkor a legtöbbünknek elsőként valószínűleg a sajt ugrik be, nem is véletlenül. Ha szeretjük megosztani az ételt, ki kell próbálnunk a fondue-t: ez a 18. századi étel bárkit gyorsan felmelegít egy hideg téli estén. A kisebb darabokra vágott sajtokat egy speciális, forró lángon álló edényben melegítik fel, majd az olvasztott sajtba kenyérdarabkákat, zöldségeket és húsokat mártogatnak.

Hasonlóan finom – és kiadós – vacsora a raclette sajt, melyet eredetileg úgy fogyasztottak, hogy a hatalmas, félbevágott kerek sajt szélét megolvasztották, majd azt egy szelet kenyérre kenték. A sajtot ma gyakran az étkezőasztalon, apró serpenyőkben olvasztják meg, és azt húsokra, zöldségekre öntve fogyasztják. Az olvasztott sajt mellé leginkább egy pohár bor vagy sör illik, mivel az alkoholtartalmú italok segítik a nehéz étel megemésztését.

Svájc bizonyos területein népszerű még a rakott krumplira hasonlító Cholera. A vajas tésztába töltött burgonya mellé zöldségek, valamint alma vagy körte is kerül, a tetejéről pedig természetesen nem maradhat el a sajt sem. Az ország nemzeti itala a tejsavóból, gyógynövényekből, gyümölcs-esszenciából és szénsavból álló Rivella, ami egy alkoholmentes, igazán egyedi ízvilágú készítmény.

Olaszország

Az olasz hegyekben az éttermi kínálat az adott régió függvényében változhat: az osztrák és a francia határ közelében a szomszédos országok hatása is erősen érezhető, emellett azonban természetesen az olasz gasztronómia fogásait is kipróbálhatjuk. A pizzák, tészták, a gnocchi és a rizottó mind rendkívül laktató ételek, így egy hosszabb sítúrához is elég energiával szolgálhatnak.

Németország

Ha Németországban szeretnénk kipróbálni a helyi specialitásokat, nem lesz könnyű a választás: a Labskaus egy krumplis-húsos egytálétel, ami marhahúst, szalonnát, hagymát, burgonyát és szárított sózott húst tartalmaz, mellé pedig jellemzően kenyeret vagy savanyúságot szolgálnak fel. A Kartoffelsalat egy olajos, majonézes, ecetes és hagymás burgonyasaláta, melyhez akár húsokat vagy zöldségeket is kérhetünk. Talán a legnépszerűbb választás a Bratwurst, ami egy sült – esetleg grillezett – sertéskolbász. A fogást a karakteres fűszerezés és a gazdag ízek jellemzik, a ropogós külső pedig lágy és szaftos tölteléket takar. Hagyományosan sörrel, mustárral és egy kis kenyérrel tálalják, de a Kartoffelsalat is remekül illik hozzá.

A Brezel, vagy német perec kívül ropogós, belül pedig sűrű és puha: a tésztát sütés előtt lúgos vízben vagy sós oldatban áztatják, majd jellegzetes formára fonják. Ehetjük köretként, de sörkorcsolyaként is tökéletes választás lehet az esti beszélgetésekhez.

Az italok közül Németországban természetesen a sör a legnépszerűbb, de a hüttékben az alkoholmentes italok széles választékát is megtalálhatjuk.

a biztonságunkra is ügyeljünk!

A hütték a rendkívül egyedi hangulat és az itt felszolgált változatos ételek miatt a síelők kedvelt célpontjai, ahol a friss hegyi levegőn nyerhetünk új energiát a következő megmérettetés előtt. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a síelés veszélyeket is magában rejthet, ezért soha ne induljunk útnak egy jól megválasztott síbiztosítás nélkül.

Ha a K&H-nál elérhető csomagokat választjuk, széleskörű segítséget kaphatunk, ha problémánk merül fel a síelés során. A biztosítás kiterjed a kutatás és mentés költségeire, a sürgősségi egészségügyi költségekre baleset és betegség esetén, a betegszállítás díjára, a poggyászvédelemre – melybe a sporteszközök is beletartoznak –, ezen kívül a csomagok része a jogvédelem, a személyi felelősségbiztosítás, illetve kiegészítő biztosításként választható a gépjármű segítségnyújtás is. A Biztosító azonban nem téríti meg az őrizetlenül hagyott sporteszközökben – például a hüttén kívül hagyott sílécek vagy bakancsok - bekövetkezett lopáskárokat, valamint a Biztosító nem szolgáltat akkor sem, ha egy esetleges káreseménnyel összefüggésbe hozható bármely alkohol tartalmú ital fogyasztása.

Köss K&H síbiztosítást online, pár perc alatt & kóstold meg a legnépszerűbb hütte ételeket a hegyekben!

K&H síbiztosítás

köss síbiztosítást online & élvezd a hütték melegét!