jellegzetes hütte ételek és italok a sípályákon
2024. december 08. - Ha az alpesi országokban járjuk a hegyvidéket, esetleg síelünk, előtt-utóbb biztosan belebotlunk egy hangulatos étterembe. Mik a legismertebb hütte ételek?
(forrás: pixabay)
A hütték eredetileg hegyi menedékházak voltak, amelyek ellátást és szálláshelyet biztosítottak a túrázóknak. Manapság leginkább vendéglátóegységként működnek, a sípályák mellett épült éttermeket nevezik így. Az utóbbi években egy új trend is kibontakozóban van, különböző szálláshelyeket, főként apartmanokat építenek a hütték stílusában.
Az osztrák hüttékben a népzenei elemekre épülő popzeneszerű „sramlit” hallgatva, például a következő ételeket is kipróbálhatjuk:
Ha sósra vágyunk:
Ha édesre fáj a fogunk:
A svájci hüttékben az egyik legkedveltebb főétel a Cholera, amely a rakott krumplihoz hasonlít leginkább, de a tetejére hegyi sajtot pirítanak, és a krumpliszeletek közé almát raknak.
Az italok hatalmas választéka várja a vendégeket a hüttékben, íme néhány specialitás:
Síelés közben is fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért ne hagyatkozzunk csak a hüttékre, mindig legyen nálunk egy kevés víz vagy üdítő. Ami pedig talán a legfontosabb: bánjunk óvatosan az alkohollal, fogyasztása veszélyessé teszi a sportot, és ha balesetezünk, komoly következményekkel kell számolnunk.
Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!